Forbind online og offline

En QR kode er en form for udvidet “streg”-kode, der kan rumme mere information end den traditionelle stregkode. QR koden blev udviklet i 1994 af den japanske virksomhed Denso-Wave: “QR” står for quick response. Når man går rundt i Tokyo er de alle vegne. QR koderne gør det nemt at gå på mobile sider og services. Man peger simpelthen sit kamera i mobiltelefonen på koden og scanner den med en applikation,der oversætter koden til en URL adresse og åbner indholdet i telefonens webbrowser. Det kan være et website, et filmklip eller en eller service. Hvad som helst, der kan have en URL.

Link fra den fysiske verden til den digitale
QR koderne skaber forbindelse mellem offline og online. Anvendelsesmulighederne er utallige, og det er vanskeligt at forestille sig at de ikke hitter i den vestlige verden som i Japan. Fordelene ved at kunne aflæse fysiske links er oplagte, så det bliver nok mere et spørgsmål om det bliver den ene eller den anden slags koder, der ender med at blive mest udbredt. I modsætning til andre former for formatkrig, så er det  i sidste ende ikke særligt afgørende. Det vigtige er at mobiltelefonen kan kende en grafik og omsætte den til indhold eller services man modtager på mobiltelefonen.

Oplagt for detailhandlen
Detailhandlen kan bruge QR koder på mange måder. Forbrugeren kan umiddelbart få adgang til at se produktvarianter, der ikke er udstillet fysisk i butikken, og f.eks. få overblik over mulige valg af farver på skærmen på sin mobiltelefon. Eller man kan se filmklip med eksempler på anvendelse af produktet. Forbrugeren får relevant informationen serveret, nemt og hurtigt på rette tid og sted , og kan måske endda logge på med sin Facebook profil og gemme linket, så han kan browse videre på PC’en derhjemme, og se store flotte billeder af hvordan det ser ud, når de fliser man har kikket på er  lagt i et flisebadeværelse.

Når man tænker på værdien af QR koder, skal man være opmærksom på at brugen af nettet vil ændre sig i takt med at det bliver helt almindeligt at bruge online services på mobiltelefonen. Fuldstændig som det er tilfældet i Asien. Aktuelle behov kan dækkes der hvor de opstår, og QR koderne kan anvendes til at tilvejebringe relevant information i de situationer hvor det er allemest relevant for brugeren. For detailhandlen er forbrugerens mobiltelefon en oplagt kanal til instore advertising, som man slet ikke har forstået værdien af endnu. En kanal der følger med rundt i butikken, og kan have afgørende indflydelse på kundens købsbeslutning, fordi linket finder sted netop der hvor man har aller mest interesse for produktet.

Vi er altid et besøg værd